KVD-toets en aanvullende opleiding voor dierenartsen
Als de Commissie Buitenlands Gediplomeerde Diergeneeskundigen (CBGD) beoordeelt dat de door u gevolgde opleiding niet van hetzelfde niveau is als de Nederlandse opleiding, dan is het in veel gevallen mogelijk om te kiezen voor het afleggen van een Kennis- en Vaardighedentoets (KVD-toets). Met deze speciaal voor dit doel ontwikkelde toets, kunt u aantonen dat u wel over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. De uitslag van uw toets wordt meegewogen tijdens een tweede beoordeling door de CBGD. Ook kan de CBGD op basis van de toets adviseren dat een aanvullende opleiding nodig is.
Beoordeling commissie
De Commissie Buitenlands Gediplomeerde Diergeneeskundigen (CBGD) beoordeelt een aanvraag tot registratie in het Diergeneeskunderegister. Er zijn dan drie mogelijke uitkomsten:
- Positief besluit ‘gelijkwaardig’: uw opleiding ligt op hetzelfde niveau als het eindniveau (masterniveau) van de Nederlandse opleiding tot dierenarts. U wordt ingeschreven in het Diergeneeskunderegister.
- Voorgenomen negatief besluit: ‘niet gelijkwaardig': uw opleiding ligt minimaal op hetzelfde niveau als het Nederlandse bachelor niveau, maar is niet gelijk aan het eindniveau (masterniveau) van de Nederlandse opleiding. U komt in aanmerking voor deelname aan de KVD-toets om uw kennis en vaardigheden op masterniveau aan te tonen.
- Voorgenomen negatief besluit ‘niet gelijkwaardig': Uw opleiding voldoet niet aan het Nederlandse bachelor niveau. U moet de volledige Nederlandse opleiding tot dierenarts positief afronden, om zich te kunnen inschrijven in het Diergeneeskunderegister.
Over de uitkomst ontvangt u bericht van ons. Komt u in aanmerking voor de toets, dan ontvangt u hier ook direct informatie over.
De Kennis- en vaardigheidstoets Diergeneeskundigen (KVD-toets)
De KVD-toets is gebaseerd op de Veterinaire kennis- en inzichttoetsing en de vaardighedentoetsing van de Nederlandse opleiding tot dierenarts. De KVD-toets geeft inzicht in uw kennis- en vaardighedenniveau. Deze informatie wordt aanvullend meegewogen tijdens een tweede beoordeling door de CBGD.
Praktische informatie over de toets
De toets bestaat uit een online kennistoets en een vaardighedentoets op locatie (Universiteit Utrecht) en kan in het Engels of Nederlands afgelegd worden. Er zijn drie toetsperiodes per jaar. Op de website van de faculteit Diergeneeskunde vindt u meer informatie over de KVD-toets en de wijze van aanmelding. Aan deelname aan de toets zijn kosten verbonden.
Toets niet afleggen?
U kunt er ook voor kiezen de toets niet af te leggen en uw zienswijze op het voorgenomen negatieve besluit in te dienen. Wilt u de toets niet afleggen en wilt u ook geen zienswijze indienen, dan ontvangt u het definitieve negatieve besluit van ons. U kunt uw keuze per e-mail doorgeven.
Tweede beoordeling CBGD
Zodra de resultaten van de KVD-toets bekend zijn, wordt uw dossier opnieuw voor advies voorgelegd bij de CBGD. Op basis van uw dossier, aangevuld met de informatie vanuit de KVD-toets en/of uw zienswijze (formele reactie met uw mening), wordt het definitieve besluit genomen. Er zijn dan weer drie mogelijke uitkomsten:
- Besluit ‘gelijkwaardig’: U wordt ingeschreven in het Diergeneeskunderegister.
- Besluit ‘niet gelijkwaardig, aanvullende opleiding mogelijk’: U kunt deelnemen aan een traject op maat. In dit traject van maximaal 1 jaar aan de faculteit Diergeneeskunde, vult u missende kennis en kunde aan. De CBGD geeft aan welke invulling van dit traject nodig is. Na een positieve beoordeling door de faculteit Diergeneeskunde, kunt u een nieuwe aanvraag voor registratie indienen.
- Besluit ‘niet gelijkwaardig, aanvullende opleiding niet mogelijk: U kunt zich niet registreren en moet de volledige Nederlandse opleiding tot dierenarts positief afronden. Met het Nederlandse diploma kunt u zich kunt inschrijven in het Diergeneeskunderegister. Neem hiervoor contact op met de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht.
Komt u in aanmerking voor de aanvullende opleiding, dan ontvangt u hier in het besluit ook meer informatie over.
Aanvullende opleiding
Via deze aanvullende opleiding vult u missende kennis en kunde op masterniveau aan. U volgt de opleiding aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en deze duurt maximaal 1 jaar. De CBGD geeft aan welke invulling voor dit traject nodig is. Aan deelname aan de aanvullende opleiding zijn kosten verbonden.
De faculteit Diergeneeskunde beoordeelt de resultaten van de aanvullende opleiding. Bij een positieve beoordeling, kunt u een nieuwe aanvraag indienen in het Diergeneeskunderegister. Bij een negatieve beoordeling, komt u helaas niet in aanmerking voor registratie in het Diergeneeskunderegister. U moet dan eerst de volledige Nederlandse opleiding tot Dierenarts positief afronden.
Goed om te weten: De Universiteit van Utrecht stelt taaleisen aan deelname.
Niet eens met het besluit?
Wanneer u het niet eens bent met het besluit, dan kunt u daar bezwaar tegen maken. Hoe u dit kunt doen, leest u in het besluit en op de pagina Bezwaar en beroep.