Toelichting aan te leveren documenten

Op deze pagina vindt u een toelichting op de documenten (bewijsstukken) die u nodig heeft om uw aanvraag compleet te maken. Er zijn documenten die iedereen moet aanleveren en documenten die u alleen aanlevert als ze voor u van toepassing zijn. Bij de documenten wordt aangegeven of er eisen gesteld zijn aan de inhoud van het document. Ook wordt vermeld of het origineel, een gewaarmerkte kopie of een gewone kopie aangeleverd moet worden. 

Welke documenten moet iedereen aanleveren?

Aanvraagformulier
Vul het formulier bij voorkeur digitaal in. Print het formulier daarna uit en onderteken het.

Een kopie van een geldig identiteitsbewijs of paspoort
Het is belangrijk dat alle gegevens op het bewijs goed zichtbaar zijn. Stuur geen origineel identiteitsbewijs of paspoort op.

Curriculum vitae (CV)
Dit is een overzicht van uw persoonsgegevens, opleidingen, cursussen, werkervaringen en talenkennis. Het CV moet al uw werkervaringen en genoten opleidingen en cursussen bevatten tot het moment van deze aanvraag. Het is belangrijk dat u naast de start én einddatum, ook het land vermeldt waar de werkervaring is opgedaan of de opleiding of cursus is gevolgd. Uw CV moet naar waarheid zijn opgesteld.

Beroepsdiploma en het diplomasupplement  (het origineel of een gewaarmerkte kopie)
Het document moet de start- en einddatum en het aantal studie-uren bevatten. De meeste opleidingen geven een of meer gewaarmerkte kopieën bij het originele diploma. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een (nieuwe) gewaarmerkte kopie van uw diploma even kan duren. Lees hieronder meer over wie uw kopie mag waarmerken.

Cijferlijsten, vakkenoverzicht, beoordelingen van studieresultaten, praktijkperioden of stagetranscripten  (het origineel of een gewaarmerkte kopie)
De meeste opleidingen geven een of meer gewaarmerkte kopieën. Het aanvragen van een (nieuwe) gewaarmerkte kopie kan even duren. Lees hieronder meer over wie uw kopie mag waarmerken.

Verklaring(en) van geen bevoegdheidsbeperkingen  (het origineel of een gewaarmerkte kopie)
Dit is een bewijs dat er in het buitenland geen bevoegdheidsbeperkingen tegen u van kracht zijn. Dit bewijs wordt in sommige landen ook wel een Certificate of Current Professional Status, Letter of Good Standing, Attest of een (Unbedenklichkeits)bescheinigung genoemd. Voor de verklaring(en) geldt het het onderstaande:

  • u levert een verklaring aan van alle landen waar u  het behalen van uw diploma langer dan drie maanden heeft gewerkt in uw beroep;
  • uw verklaring mag niet ouder zijn dan 3 maanden;
  • staat u niet (meer) geregistreerd , dan levert u een Certificate of non-registration aan.
  • u kunt het originele document, een gewaarmerkte kopie of een digitaal document met numerieke code of QR-code aaleveren;
  • u hoeft geen verklaring uit Nederland aan te leveren;

Geeft een land dit soort verklaringen niet af? Dan moet u dit aantonen door bijvoorbeeld uw correspondentie hierover met de bevoegde autoriteit aan te leveren.

Eventuele aanvullende documenten

De onderstaande documenten stuurt u mee met de aanvraag als ze voor u van toepassing zijn. Wij adviseren alle documenten die van toepassing zijn mee te sturen. Zij worden gebruikt bij het beoordelen van uw kennis en kunde door de CBGD en kunnen dus belangrijk zijn voor de beoordeling van uw aanvraag.

Kopieen van uw diploma’s van aanvullende opleidingen en cursussen die relevant zijn voor het uitoefenen van de diergeneeskunde in de meest brede zin (het origineel of een gewaarmerkte kopie)
Het document moet de einddatum en het aantal studie-uren bevatten. De meeste opleidingen geven een of meer gewaarmerkte kopieën. Het aanvragen van een (nieuwe) gewaarmerkte kopie kan even duren. Lees hieronder meer over wie uw kopie mag waarmerken.

Een (werkgevers)verklaring over uw praktijkervaring en/of beroepservaring (het origineel of een gewaarmerkte kopie)
Dit moet een officiële, ondertekende (werkgevers-)verklaring zijn waaruit blijkt welk werk u in welke functie precies hebt gedaan en in welke periode. Lees hieronder meer over wie uw kopie mag waarmerken.

Waarmerk

Een gewaarmerkte kopie is een kopie van een origineel document. Op deze kopie staat een originele waarmerkstempel (inktstempel) en een handtekening of paraaf van een organisatie die het origineel heeft afgegeven (bijvoorbeeld een opleidingsinstelling) of een notaris. Met het waarmerk op de kopie wordt verklaard dat de inhoud van de kopie gelijk is aan het origineel.

Let op: Een apostille vervangt een gewaarmerkte kopie niet. Met een apostille wordt alleen aangetoond dat de handtekening op het document echt is maar zegt niets over de inhoud van het document. Om die reden wordt een apostille niet geaccepteerd.

Digitaal gewaarmerkte documenten

Sommige buitenlandse autoriteiten geven verklaringen af met een numerieke code of QR-code waarmee het document geverifieerd kan worden op de website van de uitgevende instantie. Andere vormen van digitale verificatie vormen een beveiligingsrisico en zullen niet worden geaccepteerd. U kunt alleen een verklaring mailen naar RegistersDIRIS@minvws.nl als er een digitaal waarmerk opstaat die voldoet aan de hierboven genoemde voorwaarde van digitale verificatie. In alle andere gevallen moet u een gewaarmerkte papieren kopie van het document aanleveren.

Documenten in een andere taal dan Nederlands, Engels of Duits?

Dan moet deze vertaald worden door een beëdigd vertaler. De vertaling moet door de vertaler of door een notaris zijn gewaarmerkt. Stuur ook de gewaarmerkte verklaring in de oorspronkelijke taal mee. Wilt u een kopie van de vertaling aanleveren dan moet deze kopie gewaarmerkt zijn door de oorsprnkelijke vertaler of door een notaris. 

Let op: de vertaler kan het originele document dat u laat vertalen niet waarmerken. Dit kan alleen door de instelling die het document heeft afgegeven of door een notaris.