Nieuw klantportaal Diergeneeskunderegister per 2 oktober

Het portaal (mijn.diergeneeskunderegister.nl) waarin diergeneeskundigen de registratie kunnen aanvragen en het register zijn vernieuwd. Verbeteringen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, (informatie)beveiliging, privacy en de digitale overheid zorgen voor een toekomstbestendig register. Voor de verbeteringen is gebruik gemaakt van gebruikersonderzoek. De vernieuwing betekent ook dat er wat zaken zijn veranderd. Wat merkt u hiervan?

U staat al geregistreerd in het Diergeneeskunderegister

Dan zult u zien dat mijn.diergeneeskunderegister.nl is uitgebreid en er anders uitziet. U vindt hier nu ook een kopie van uw oude aanvraagformulier, uw diploma en van het registratiebesluit. Uiteraard kunt u hier ook net als voorheen uw registratiegegevens inzien.

U heeft een nog lopende aanvraag van voor 2 oktober 2024

Dan wordt uw aanvraag nog afgehandeld in ons oude systeem. U aanvraagstatus, documenten en correspondentie zijn daarom nog niet zichtbaar in het nieuwe portaal. Uw dossier en uw gegevens worden zichtbaar in het nieuwe portaal zodra uw aanvraag is afgehandeld.

U gaat zich nog registreren

Met het nieuwe portaal is het vanaf 2 oktober mogelijk om, na inloggen met DigiD, de aanvraag volledig digitaal in te dienen. Waar voorheen nog het aanvraagformulier ondertekend per post moest worden opgestuurd, wordt de aanvraag na het digitaal verzenden direct ingediend bij het Diergeneeskunderegister.

Koppeling met Mijn diploma’s van DUO

Voor registratieaanvragen met een Nederlands diploma is er met het nieuwe portaal nu ook een rechtstreekse koppeling met DUO. De meeste aanvragers zien straks in het digitale aanvraagformulier op ‘mijn Diergeneeskunderegister’ direct of hun diploma is opgenomen in het diplomaregister. Is dit het geval, dan kan het diploma geselecteerd worden en wordt het diploma rechtstreeks in het diplomaregister gecontroleerd. De tijd van het per post opsturen van het papieren aanvraagformulier, mailen van digitale uittreksels of het per post opsturen van gewaarmerkte papieren kopieën is dan voor de meeste aanvragers voorbij.

Sommige documenten uploaden

Ook is het in het nieuwe portaal mogelijk om bepaalde documenten te uploaden bij de aanvraag. Waar voorheen alle documenten per post aangeleverd moesten worden, kan nu een deel van deze documenten worden geüpload in ‘Mijn Diergeneeskunderegister’. Documenten waarvan de echtheid via bijvoorbeeld een waarmerk moet worden vastgesteld, moeten nog wel per post worden aangeleverd.

Alleen toegang met DigiD

Inloggen op het nieuwe klantportaal is, net als in het oude portaal, mogelijk met DigiD. Iedereen met een Burger Servicenummer (BSN) kan DigiD aanvragen. Diergeneeskundigen met een buitenlands diploma die in Nederland wonen en een BSN nummer hebben, maar nog geen DigiD, raden wij aan DigiD aan te vragen.

Nog papieren route voor gediplomeerden van buiten Europa

Gediplomeerden die (nog) geen BSN hebben, hebben dus geen toegang tot het nieuwe klantportaal. Zij gebruiken het aanvraagformulier in pdf-vorm. Op termijn wordt het ook voor deze aanvragers mogelijk om een digitale aanvraag te doen.

De registratieplicht

Bent u dierenarts, dierenartsassistent-paraveterinair, dierenfysiotherapeut of embryotransplanteur / -winner? Dan is volgens de Wet dieren registratie voor u verplicht.

Met een registratie in het Diergeneeskunderegister toont u aan dat u bevoegd bent om te werken als diergeneeskundige. Het register is openbaar zodat voor iedereen duidelijk is wie wel en wie niet bevoegd is om het beroep uit te oefenen. Het Diergeneeskunderegister draagt bij aan de kwaliteit van de diergeneeskundige zorg.

Uitschrijven?

Staat u nog geregistreerd en wilt u uw registratie in het Diergeneeskunderegister laten verwijderen (doorhalen)?  Dan kunt u het formulier ‘Verzoek doorhalen registratie Diergeneeskunderegister’ invullen en ondertekend mailen naar info@diergeneeskunderegister.nl.